Tıbbi Cihaz Sektörü Temsilcileri, Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci’yi ziyaret ederek sektöre ilişkin problemleri ve çözüm önerilerini iletti.

Ziyaret, 14.08.2018 tarihinde Sektör Temsilcilerinden SEİS Başkanı Metin Demir ve Genel Sekreteri Av. Refika Eser, TÜMDEF Başkanı Kemal Yaz, ARTED Başkanı Umut Gökalp, SADER Başkanı Mehmet Ali Özer, ORDER Başkanı Erkin Delikanlı, MASSİAD Başkanı Tolga Sözen katılımı ile Sağlık Bakan Yardımcısı Birinci’nin makamında gerçekleşti. Toplantıda TİTCK Başkanı Hakkı Gürsöz ile Tıbbi Cihaz ve Kozmetik Ürünler Başkan Yardımcısı Recep Uslu da hazır bulundu.

Ziyarette, sonuçlanmış ihalelere ilişkin hastaneler tarafından %20 iş artırımı yapıldığı ifade edilerek, zaten eski kurdan yapılmış olan bu ihalelerdeki iş artışlarının firmaları zor durumda bıraktığı vurgulandı.

SUT fiyatlarının son 8 yıldır güncellenmediğini de kaydeden sektör temsilcileri,  kur artışına bağlı olarak firmaların maliyetleri ve satış fiyatlarının artmakta olduğunu, ileride tıbbi cihaz temininde problemlerin yaşanmaması için SUT fiyatlarının güncellenmesinin büyük önem taşıdığını,  İlaçtaki yıllık yapılan fiyat güncellenmesine benzer şekilde tıbbi cihazda da yıllara sari bir fiyat güncellemesi formülünün uygulanması ve TİTCK nın tıbbi cihazlarda fiyatlandırma konusunu gündeme almasının önemine işaret ettiler.

Ziyarette sektör temsilcilerinin vurguladığı sorunlar ve çözüm önerileri:

Firmalara yapılan geri ödemelerin çok uzun vadeleri bulması sektörü çok sıkıntıya soktuğu, özellikle iyileştirici tıbbi sarf malzemelerinin bedellerinin firmalara doğrudan geri ödenmesine yönelik bir modele geçilmesini geç ödeme sorununa çözüm olacağı, Ürün Takip Sistemi’nde tekil takibin de yer alması nedeniyle doğrudan ödeme işleminde bu sistemin kullanılması doğrudan ödemeyi kolaylaştıracaktır.

İhalelere ilişkin yaklaşık maliyetlerin hesaplanmasında sadece MKYS sistemindeki geçmiş ihale rakamlarının kullanılması, kur artışının dikkate alınmaması firmaları mali açıdan zor durumda bırakmaktadır. Bu stratejinin devam etmesi halinde firmalar ihalelere teklif vermek istemeyecek ve tedarik problemleri başlayabilecektir.

Satın alma modelinin daha dinamik, güncel ekonomik durumlara paralel ve her iki tarafın yararına olabilecek şekilde revize edilmesi oldukça önemlidir.

Tıbbi cihaz alanında çok fazla kongre düzenlenmektedir. Bu durum sponsor olan firmaları mali açıdan zorlamaktadır. Kongre desteklerinin Dolar yerine TL bazında yapılması için kongre organizasyonlarının uyarılması büyük önem arz etmektedir.

Firmaların yaşadığı ekonomik problemler ve piyasadaki daralma dikkate alındığında vergi ödemelerinin belirli bir süre ötelenmesi ya da kamudan alacaklarımız ile mahsup edilmesi için sektör desteklenmelidir.

Tıbbi cihaz sektörü üretim için ithal edilen ham maddelere ödenen KDV miktarı %18 iken firmaların ürettikleri nihai ürünleri %8 KDV ile satmaları bir KDV kaybı meydana getirmektedir. Bu KDV kaybının giderilmesi için çalışmaların yapılması firmaların mali yüklerini azaltarak pazarda tutunmalarına ciddi katkı verecektir.

Ziyarette ayrıca, Tıbbi cihaz sektörünün, toplumu bilinçlendirmek adına tıbbi cihazlar ile ilgili kamu spotu çalışmaları yapacağı kaydedilerek, bu çalışmalarda TİTCK ve Bakanlığın katkılarından memnuniyet duyulacağı ifade edildi.

Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam