Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal'ı Ziyaret Ettik

  1. Ana Sayfa
  2. Duyuru & Etkinlikler
  3. Cumhurbaşkanlığı Strateji Ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal'ı Ziyaret Ettik

Tıbbi Cihaz Sektör Platformu temsilcileri, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal'ı makamında ziyaret ederek, Tıbbi Cihaz Sektörünün yaşadığı problemler hakkında bilgi verdi ve çözüm önerilerini iletti.

Ziyarete, Başkanımız Metin Demir, Başkan Yardımcımız L. Mete Özgürbüz, Genel Sekreterimiz Av. Refika Eser, TÜMDEF Başkanı Kemal Yaz, ARTED Başkan Yardımcısı Ayhan Öztürk, SADER Başkanı Mehmet Ali Özer ve ORDER Başkanı Erkin Delikanlı katıldı.

20 Eylül 2018 tarihinde Naci Ağbal'ın makamında gerçekleşen görüşmede, Başkanımız Metin Demir üniversite hastanelerinin sektörümüze olan borçlarının ödenmesi için verilen destekten dolayı teşekkür etti ve bugün sektörün ayakta kalmasına kur artışlarından önce yapılan bu ödemenin büyük katkı sağladığını, ancak sektörün sürdürülebilirliği için çözülmesi gereken yapısal sorunlar olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, 2010   da üniversite hastanelerinin sektöre olan borçlarını ödemeleri için bütçe dışı ödenek verdiklerini ancak üniversitelerin bu ödenekleri başka işlerde kullandığını gördüklerini, sağlığın hükümet olarak en çok önem verdikleri konuların başında geldiğini kaydetti. Ağbal, sektörün sorunlarını bildiklerini ve çözüm bulmak için çalıştıklarını ifade ederek, sıkıntıların giderilmesinde sektörle birlikte çalışmaktan her zaman memnuniyet duyduklarını anlattı.

Başkan Yardımcımız Mete Özgürbüz, tıbbi cihazların katma değeri en yüksek ürünler olduğunu vurgulayarak, ‘’Ülkemizde ihraç edilen ürünlerin ortalama kg fiyatı 1.28 dolar iken geleneksel tıbbi cihazlarda bu fiyat 20-50 dolar arasında, biyo malzeme kökenli tıbbi cihazlarda ise kg 50.000 dolardan milyon dolarlara kadar çıkmaktadır. Teknoparklarda birçok yeni ürün çıkabiliyor ama sistemin ticarileşmeyi desteklememesi nedeniyle ürünler maalesef yaşayamıyor. Oysa bu malzemelerin üretiminin ve ticarileşmesinin desteklenmesi ülke ekonomisi ve cari açığın kapatılması için çok önemli. Kamu alım garantili üretim, coğrafi sınırlama olmadan destekleme yöntemleri gibi sektöre özel düzenlemeler ile sektör desteklenmeli’’ önerilerinde bulundu.

Sektör temsilcileri de öncelikle Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerin ödemelerinin 8-9 ayları bulduğunu hatırlatarak, üniversite hastanelerinin ödemeleri neredeyse durdurmuş bulunduklarına dikkati çekti. Üniversite hastanelerinin mali açıdan sürdürülebilirliğinin sağlanması için yapısal düzenlemelerinin acilen yapılması gerektiğini kaydeden Sektör temsilcileri, piyasadaki daralma dikkate alındığında sektörünün kamudan alacaklarının vadesinin kısaltılması, kamu kurumlarından alacakların vergi ve SGK primleri ile mahsubunun sağlanması, KGF kredilerinin yapılandırılması yoluyla nakit akışının pozitife dönmesinin firmaların sürdürülebilirliği için önemli olduğunu ifade ettiler.

Sektör temsilcilerinin Ağbal'a ilettiği sorunlar ve çözüm önerileri şöyle:

-Son aylarda beklentilerin çok üzerinde artmış olan döviz kurları, enflasyon ve kredi faiz oranları sektörümüzü çok zorlamaktadır. İhale sözleşmesi yapmış ve ürün teslim yükümlülüğü olan bazı meslektaşlarımızın taahhüdünü yerine getirmesine imkan kalmamıştır. Yükleniciden kaynaklanan bir kusurdan ileri gelmeyen bu artışlar nedeniyle yükümlülüklerini yerine getiremeyecek olan meslektaşlarımız açısından kur artışlarının mücbir sebep hali olarak kabul edilebilmelidir.

-Sonuçlanmış ihalelere ilişkin hastaneler tarafından %20 iş artırımı yapılmaktadır. Zaten eski kurdan yapılmış olan bu ihalelerdeki iş artışları firmaları zor durumda bırakmaktadır.

-Firmalara yapılan geri ödemelerin hastaneler üzerinden gerçekleşmesi; hastanelerin bu girdileri kendi finansal ihtiyaçlarında kullanmasına ve firmaların ödemelerini çok uzun vadelere yaymalarına sebep olmaktadır. Bu nedenle SGK tarafından firmalara doğrudan geri ödeme yapılabilecek bir modele geçilmesi önem arz etmektedir.

-Tıbbi cihaz sektöründe ham madde alımında KDV miktarı %18 iken firmaların işlem sonrası ürettikleri nihai ürünleri %8 KDV ile satmaları firmalara büyük bir KDV yükü getirmektedir. KDV oranının %12 gibi tek bir oranda birleştirilmesi firmaların mali yüklerini azaltarak pazarda tutunmalarına ciddi katkı verecektir.

Sektör temsilcileri ziyarette, SUT fiyatlarının son 8 yıldır güncellenmediğini de hatırlatarak, kur artışına bağlı olarak firmaların maliyetleri ve satış fiyatlarının arttığını ileride tıbbi cihaz temininde problemlerin yaşanmaması için SUT fiyatlarının güncellenmesinin oldukça önemli olduğunu, İlaçta yapılan yıllık fiyat güncellenmesini örnek veren sektör, benzer şekilde tıbbi cihazda da yıllara sari bir fiyat güncellemesi yapılması ve bundan sonrada fiyat güncellenmesinin bir sisteme bağlanması  talebini iletti.

Naci Ağbal, ülke ekonomisi ile ilgili sorunlar olduğunu ancak kamunun özel sektöre yapabileceği en büyük desteğin taahhütlerini zamanında yeri getirerek ödemeleri geciktirmemesi olduğunu bildiklerini. Sağlık Bakanlığı’na yeterli bütçe ayrıldığını fakat bakanlığın planda olmayan faaliyetler yaparak buralara harcama yaptığını, bu zor günlerde kamunun kendi harcamalarında tasarrufa gideceği hizmetlerin sürdürülmesi konusunda bir tasarruf planlamadıklarını, gıda ve sağlık kurulu oluşturulacağını bu kurullarda da özel sektörün yer alması gerektiğine inandığını belirti.

Sektöre gerekli destekleri vermek için çalışacağını kaydeden Ağbal, işe Sağlık Bakanı’yla görüşerek başlayacağını ifade etti.

Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam