COVID-19 Pandemesi’nde görüldüğü ki tıbbi cihaz sektörünün önemi çok büyük. Sektör salgın boyunca sağlık hizmet sunucularının hep yanında yer aldı. Hastaneler, sarf malzemeden tıbbi cihaza, teknik servis hizmetlerine kadar hiçbir şeyin eksikliğini yaşamadı bu süreçte. Yıllardır “Can” kurtaran ürünleri çözüm ortakları olan hastanelerin hizmetine sunuyorlar. Sağlık hizmet sunucuları ile et ve kemik gibiler adeta. Tüm dünya tıbbi sarf malzeme ve tıbbi cihaz bulmada sorun yaşarken ülkemizde bu sorun yaşanmadı. Üreticiler, ithalatçılar ve lojistik hizmeti sunan firmalar gece gündüz çalışarak tüm ihtiyaçları karşıladılar. Buradan sektörü temsil eden; Tüm Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu (TÜMDEF) ile Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) başta olmak üzere tüm sektör derneklerini tebrik ederim. Süreci güzel yönettiler.
Acil olmayan vaka işlem ve ameliyatları ertelenince sektör büyük sıkıntı yaşadı. Tabi bu süreçte tıbbi cihaz satışları da azaldı. Zaten üniversite ve devlet hastanelerinden 2 yıla varan içerideki alacakları sektörün moralini bozarken bir de ameliyatlar ertelenince ithalat, ihracat ve üretim bazı alanlarda durdu. Sektör gecikmiş alacaklarını alamamasına rağmen bu süreçte hizmetlerini hiç aksatmadı. İçerideki alacaklarını ne zaman alacağını bilmeden üretim yaptı. Pandemi dolayısıyla vergi, KDV, kredi vs. ödemelerin ötelenmesi sektörü rahatlatmadı. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın tıbbi cihaz sektörünün alacakları ile ilgilenmesi ve bu alacakların ivedi olarak defaten ödenmesi sektörü rahatlatacaktır. Tıbbi cihaz sektörünün büyümesi isteniyorsa bu sektörün içeride tek kuruş bile alacağının kalmaması lazım. Üreticinin kafası rahat olsun ki üretim yapsın. Ödeme sorunu devam ederse tıbbi cihaz sektörünü kötü günler bekliyor diyebilirim.
COVID-19 pandemisinde T.C. Sağlık Bakanlığı büyük bir sınav verdi. Sağlık Bakanlığı Sayın Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca önderliğinde bu sınavdan başarı ile geçti. COVID-19 daha dünyada pek yayılmamışken gerekli tedbirleri almaya başlayan Sağlık Bakanlığımız salgını büyümeden kontrol altına almayı başardı. 1 milyonu aşan test sayısı ile vaka tespitinde büyük başarı sağlandı. Vaka sayımız 150 binin altında, vefat sayımız ise 4 binin altında şu anda. Günlük iyileşen hasta sayımız ise günlük vaka sayısının iki katı durumda. Bu sebeple Mayıs ayında normalleşmenin ilk adımları atılacak. Birçok işyeri kademeli olarak açılacak. Ramazan Bayramı sonrasında ise vaka sayılarının çok daha azalması bekleniyor. Eski hayatımıza tekrar döner miyiz bilemem ama insanların işlerine kavuşmaları, ekonomik istikrarın yeniden sağlanması en büyük temennimiz.
Kurucuları Rahmetli Salim Saruhan’dan bayrağı devralan, Sayın Kamil Saruhan liderliğinde Doğsan 50 senedir sürekli kendini geliştirerek ameliyat ipliği üretiyor. Bu anlamlı, kıymetli işi sevgiyle birbirine bağlı ekibiyle yapan Doğsan Genel Müdür Yardımcısı Çağan Karal ile Doğsan’ın 50. Yılını konuştuk. Kapak röportajımızda yer alan Çağan Karal’ın röportajını ilgiyle okuyacağınızı umarım. Tüm Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu (TÜMDEF) Başkanı Kemal Yaz ile yaptığımız röportajda da sektörün sorunlarını ve ödeme sıkıntısını konuştuk.
Bu arada; 2 bin 682 yataklı Başakşehir Şehir Hastanesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinesinde, Sağlık Bakanlığı’nın iş birliğiyle Arçelik, Aselsan, Baykar ve Biosys tarafından geliştirilen ve Biyovent ismi verilen ventilatör cihazları da bu hastanede hizmet vermeye başladı. Konuyla ilgili haber de sayfalarımız arasında.
Kaynak: https://www.medikalnews.com/tibbi-cihaz-sektoru-candir/