Kriz Kapıda, Tahlil Bile Yapılmayabilir (Dokuz Eylül)

  1. Ana Sayfa
  2. Basinda Biz
  3. Kriz Kapıda, Tahlil Bile Yapılmayabilir (Dokuz Eylül)

Tıbbi cihaz, sağlık malzemesi ve ilaç firmaları son 18 aydır kamudan tahsilatta güçlük çekiyor. Sağlık firmaları ile hastanelerin cihaz, malzeme ve ilaç ödeme takviminin ‘normalleşmemesi' sektörde sıkıntı yarattı. Devlet ve üniversite hastanelerinden ödeme vadesi geçen alacakların 6 milyar liraya ulaştığı iddia edildi. İzmir Ticaret Odası (İZTO) Tıbbı Cihaz Komitesi Meclis Üyesi Bora Akseki, 16 Eylül’de Ankara’da alacaklara yönelik olarak medikal sektörün miting yapacağını söyledi. Akseki, “Bu mitingte alınacak karara göre belki de önümüzdeki haftadan itibaren hastanelere cihaz, ekipman, test malzemeleri ve benzeri ihtiyaçlar verilmeyebilir. Tahliller yapılmaz, MR çekilmez hale gelebilir” dedi.

DEVLET TEK KURUŞ VERMEDİ

Sektörün çok zor durumda olduğunun altını çizen Akseki, kendisinin İzmir, Aydın, Uşak gibi illere malzeme verdiğini, eylem kararı alınması halinde hiçbir laboratuvarın tahlil bile yapamayacağını söyledi. 18 aylık pandemi döneminde tüm tahlillerin paralarını medikalciler olarak kendilerinin ödediğini ifade eden Akseki, “Açıkçası devlet, pandemi sürecini tek kuruş para vermeden idare eriyor. Sadece aşıya ve ödediyse kovit testlerine para ödemiştir” diye konuştu.

OLMAYAN PARANIN VERGİSİ

Parasını alamadıkları halde bozulan cihazların tamiri için servislerin gece – gündüz çalıştığını da anlatan Bora Akseki, borçların ödenmesi bir yana henüz ücretini alamadıkları cihazların bile gelir vergisini ödemek zorunda kaldıklarını anlattı. “Almadığımız paranın vergisini ödedik” diyen Akseki, sadece kendisinin geçtiğimiz ay kazanmadığı paranın 400 bin liraya yakın vergisini ödediğini vurguladı. Yaşananların kendileri açısından sürdürülebilir olmadığını kaydeden Akseki, biran önce çözüm bulunması gerektiğinin de altını çizdi.

15 MİLYON ALACAĞIM VAR

Firma sahiplerinin vergilerini ödemek veya borçlarını kapatmak için evini, arabasını bile satmak zorunda kaldığına dikkat çeken Akseki, “Biz Avro ile malzeme getirtiyoruz ama 2 sene önce Avro 6,35 TL iken aldığım ihalede hala aynı paraya mal veriyorum. Sadece benim devletten alacağım 15 milyon lirayı geçti. Bankaya yatırsam aylık 250 bin lira faiz alırdım. İzmir Ticaret Odası bünyesinde benim gibi medikal sektöründe hizmet veren üye firma sayısı ise 950 civarında. Bunların hepsi benim yaşadığım sıkıntıları yaşıyor.

KREDİ BİLE ÇEKEMİYORUM

Bankadan kredi bile çekemediklerini kaydeden Meclis Üyesi Bora Akseki, “Hastaneden alacağıma karşılık, bankaya temlik yapacağım. Fakat Sağlık Müdürlüğü temliği bile imzalamıyor. Krediyi devlet bankasından çekiyorum, alacağımdan devletten. Yani çektiğim kredi borcuna karşılık devletin bir kurumu, benim paramı diğer devlet kurumuna verecek ama onu bile imzalamıyor. ‘Borcumu ben sana öderim, bankaya ödemem’ diyerek işlerimizi çıkmaza sokuyorlar. Biz de bu nedenle kredi çekemiyoruz” dedi.

AMELİYATLAR DURMUŞTU

Dr. Lütfi Çamlı (İzmir Tabip Odası Başkanı): Eğer 16 Eylül’den sonra medikal sektörü malzeme ve cihaz vermeyi keserse bu sağlığı ciddi şekilde olumsuz etkiler. Bizim tamamen dışa bağımlı bir medikal sektörümüz var. Eskiden ülkemizde ürettiğimiz ilaçları bile artık dışarıdan alıyoruz. Geçmişte de benzer bir eylem olmuş ve ameliyatlar durmuştu. Sadece acil hastalara hizmet verilebilmiş ve önemli ameliyatları yapılmıştı. Anlaşılan tekrar benzer sürece giriyoruz. Bir yandan SGK’da 1 milyar liralık ilaç ve tıbbı malzeme vurgunu iddiası varken ve bunu kimlerin yaptığı konuşulmazken bir de böyle bir eylem işleri içinden çıkılmaz hale getirebilir.

Kaynak: https://www.dokuzeylul.com/ekonomi/kriz-kapida-tahlil-bile-yapilmayabilir-h192997.html

Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam